Windows 10 er den seneste Windows-version, men måske ikke den rigtige for dig.

Windows 10 har fået meget omtale, men hvad handler det egentlig om, og er det noget for dig?

Er du i forvejen vant til Windows 8 eller 8.1, vil meget være genkendeligt. Visse ændringer skal du dog forberede dig på.

Som ved tidligere versioner er mange af forbedringerne 'under motorhjelmen' og ikke noget, man som bruger oplever på den korte bane. Det har dog stor betydning for, hvilke programmer man kan bruge i fremtiden. Men Windows 10 byder også på nye smarte funktioner. Her er fem, der er værd at kende:

1   Tilpasser sig: Windows 10 er ens på pc, tablet og smartphone, men tilpasser sig din enhed, så du får den optimale oplevelse. På en tablet vil ikonerne eksempelvis blive store, så det er nemt at styre med touch
 2   Skift skrivebord: Det er muligt at oprette flere forskellige skriveborde, som du nemt kan skifte imellem, når du eksempelvis vil gå fra en opsætning, der passer til arbejde, til en, der passer til hygge og underholdning
 3   Skab overskuelighed: Arbejder du med flere programmer, kan du trække vinduerne ud i hjørnerne. Så placerer de sig i hver sin del af skærmen, så det hele bliver mere overskueligt
 4   Få hurtigt overblik: I højre side af skærmen er der hurtig adgang til vigtige indstillinger samt en liste med de seneste notifikationer fra Windows og programmer
 5   Altid opdateret: Du er sikker på at have den nyeste version af systemet samt de seneste sikkerhedsopdateringer. Windows 10 opdateres nemlig automatisk

Generelt er systemet mere simpelt. Det er ikke længere delt op i to. Startskærmen er afløst af en startknap, hvor du sammen med store, levende ikoner finder en søgemenu, indstillinger, genveje til de meste brugte programmer og andet, og de store ikoner går igen i hele systemet.Windows har oplevet en rivende udvikling

Proceslinjen i bunden af skærmen er opdateret til blandt andet at indeholde en søgeboks, hvor du kan søge på indhold både fra din computer og fra internettet. Søgeordene kan indtastes på almindelig vis, og snart vil du også kunne søge ved at tale til computeren. Den personlige assistent Cortana er nemlig på vej i en dansk version, der ud over stemmesøgning også byder på flere andre nyttige funktioner.

Går du på nettet, sker det ikke længere med Internet Explorer. I Windows 10 har man lavet en helt ny browser til erstatning for Internet Explorer. Den hedder Edge, og giver blandt andet mulighed for at få en læsevenlig version af den hjemmeside, du besøger. Dertil er browseren nu meget hurtigere, og man kan forvente hastigheder, som man fx kender det fra Chrome og Firefox.

Du kan også tage noter fra nettet med funktionen Web Note, som lader dig klippe og klistre webindhold samt skrive kommentarer på hjemmesider – enten med tastaturet eller direkte på skærmen med en digital pen. Dine udklip og noter deles nemt med venner, familie og kollegaer.

Som udgangspunkt kan Windows 10 alt det, du er vant til, og du vil være i stand til at køre alle dine gamle programmer og apps. Du må dog vinke farvel til skrivebords-gadgets og andre velkendte Windows-programmer som eksempelvis Windows Media Player og Media Center.

Nyt og flot Windows 10 'look'I stedet får du helt nye programmer til musik, film og foto. Der er også indbygget en kortfunktion, som fungerer på tværs af pc, tablet og smartphone, samt et nyt mailprogram, der er optimeret til touch og giver en række kreative muligheder.

Hvis du er kommet i gang med Windows 10, og godt kunne tænke dig at komme lidt 'om bagved' og udforske de dybereliggende justeringsmuligheder, så finder du her 10 tips og tricks til systemet. Hvis det kan friste, så har du nu mulighed for at blive Gud over Windows 10 eller gå endnu lavere under radaren.

Men før du kaster dig ud i en opgradering, anbefaler vi dig altid at tage en snak med Vivant først. Der kan være mange grunde til, at det er klogt for netop dig at vente eller måske overveje ny hardware i forbindelse med Windows 10.